Ερευνητές στην Ινδία εξερευνούν τις δυνατότητες των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Αυτή η τεχνολογία συνδυάζει φωτοβολταϊκά με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) για να παρέχει μια βιώσιμη και αξιόπιστη λύση φόρτισης, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας J.C. Bose, εξέτασε μέσω προσομοίωσης έναν υβριδικό σταθμό φόρτισης 4 kW που χρησιμοποιεί μια στρατηγική τριών σταδίων φόρτισης. Αυτή η στρατηγική αξιοποιεί ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, αποθηκευμένη ενέργεια στις μπαταρίες και το δίκτυο, ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί επίσης να εξάγει πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια πίσω στο δίκτυο, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο λογισμικό (PVsyst και MATLAB) για να αναλύσουν την απόδοση του συστήματος. Αυτό περιελάμβανε τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του σταθμού 4 kW μέσω τεχνικών όπως η παρακολούθηση του σημείου μέγιστης ισχύος (MPPT) και συγκεκριμένων αλγορίθμων για τη διαχείριση του ελεγκτή φόρτισης και της σύνδεσης με το δίκτυο.

Ο προσομοιωτής έδειξε ότι ο υβριδικός σταθμός 4 kW θα μπορούσε να φορτίσει αποτελεσματικά 10-12 ηλεκτρικά οχήματα εξοπλισμένα με μπαταρίες ιόντων λιθίου 48V 30 Ah. Αυτό υπογραμμίζει την δυνατότητα του συστήματος να υποστηρίξει σημαντικό αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη υποδομών βιώσιμης μεταφοράς. Επισημαίνουν τον ρόλο τέτοιων υβριδικών σταθμών φόρτισης στην προώθηση της ενοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη σταθερότητα του δικτύου και τις ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Συνολικά, αυτή η μελέτη παρέχει ελπιδοφόρες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με φωτοβολταϊκά. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει μια βιώσιμη και αξιόπιστη λύση για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων, προωθώντας τη χρήση καθαρής ενέργειας και μειώνοντας την επιβάρυνση του δικτύου.