Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει θέσει η ισπανική Iberdrola την Ελλάδα, αφού η χώρα μας συγκαταλέγεται στις αγορές που η εταιρεία θέλει να επεκτείνει την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων κατά 800 MW. Αυστραλία, Ιβηρική Χερσόνησος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ελλάδα θα δουν το 2025 – 2026 τα πρώτα έργα. Η Iberdrola θέλει να αυξήσει τη βάση της χερσαίας αιολικής δυναμικότητας έως το 2026 με το 1 GW να βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και τα 800 MW να είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. Τα 22,7 GW είναι ο στόχος – ορόσημο για την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών το 2026, όταν το 2023 ήταν 20,9 GW.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 36 δισ., με επιπλέον 5 δισ. από τους μετόχους. Από αυτά, τα 21,5 δισ. θα κατευθυνθούν στα δίκτυα και περίπου 15,5 στις ΑΠΕ. Το 18% από τα 15,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 28% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως επενδύσεις ύψους 41 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν τα επόμενα 3 χρόνια κυρίως στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η ισπανική εταιρεία εστιάζει τις δαπάνες της στα δίκτυα, τα οποία προσφέρουν σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις, ενώ επενδύει πιο επιλεκτικά σε έργα ΑΠΕ. Όπως όλα δείχνουν ο εξηλεκτρισμός της ενέργειας είναι ασταμάτητος και θα επεκταθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και μειώνοντας την αστάθεια που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Ignacio Galan ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Λονδίνο πως «οι στρατηγικοί πυλώνες επικεντρώνονται στα δίκτυα, τη γεωγραφική διαφοροποίηση και ένα ισορροπημένο μείγμα ενέργειας και πελατών. Το σχέδιο αυτό θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την περιουσιακή μας βάση, την κερδοφορία μας, να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας. Με αυτό τον τρόπο  θα αυξήσουμε τα μερίσματα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οικονομική ευημερία».

Δεδομένου ότι το 40% των δικτύων διανομής στην Ευρώπη είναι παλαιότερα των 40 ετών και η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, η Κομισιόν εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ. Η Iberdrola διαγκωνίζεται στην κούρσα των εν λόγω επενδύσεων με άλλες μεγάλες εταιρείες η οποίες διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στη μάχη για τα δίκτυα. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το status quo. Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες απέχουν παρασάγγας από τον αριθμό των επενδύσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης μεγάλων αποστάσεων και δίκτυα διανομής χαμηλότερης τάσης. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ τείνουν να υποβαθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ζητήματα χωρητικότητας του δικτύου θα είναι δαπανηρή και ήδη αποτελεί σημαντικό κόστος για πολλές χώρες.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 60% από τώρα έως το 2030.  Οι δαπάνες για τα δίκτυα σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ φθάνουν περίπου τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ, με μέσο όρο 28 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που προορίζονται για δίκτυα μεταφοράς και 35 δισεκατομμύρια ευρώ να επενδύονται σε δίκτυα διανομής το 2022. Τα δίκτυα θα πρέπει να εξυπηρετούν ένα πιο ψηφιοποιημένο, αποκεντρωμένο και ευέλικτο σύστημα με εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες στέγης, αντλίες θερμότητας και τοπικές ενεργειακές κοινότητες, που θα μοιράζονται τους πόρους τους, περισσότερες υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα συνδέονται στο δίκτυο, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα για φόρτιση και αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής υδρογόνου.

Η στροφή της Iberdrola είναι εύλογη ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δίκτυα αποτελούν το κλειδί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.