Η ενεργειακή εταιρεία Chariot Ltd και οι Γάλλοι εταίροι της, η TotalEnergies SE και η Total Eren, ολοκλήρωσαν τη μελέτη σκοπιμότητας για ένα έργο κατασκευής πράσινης μονάδας παραγωγής υδρογόνου στη Μαυριτανία με στοχευμένη δυναμικότητα ηλεκτρολύτη έως και 10 GW, σύμφωνα με το Renewables Now. Πρόκειται για ένα από τα έργα στην Αφρική από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εισάγει πράσινο υδρογόνο.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Project Nour, η οποία αναπτύσσεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πετρελαίου, Ενέργειας και Μεταλλείων της Μαυριτανίας, έχει πλέον υποβληθεί στην τοπική κυβέρνηση, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Chariot.

Η μελέτη σκοπιμότητας επιβεβαίωσε ότι το Project Nour θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως, καθορίζοντας περαιτέρω την κλίμακα και τη βιωσιμότητα του έργου.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε φάσεις, με την πρώτη να αποσκοπεί στην ανάπτυξη 3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία έως και 1,6 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή 150.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Το Project Nour είναι μια ισότιμη πρωτοβουλία μεταξύ της θυγατρικής της Chariot, Chariot Green Hydrogen, και της TE H2, μιας εταιρείας στην οποία συμμετέχουν η TotalEnergies και ο όμιλος Eren. Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλαισίου, τη μηχανολογική εννοιολογική μελέτη και τις διαπραγματεύσεις για την παραλαβή. Οι δυνατότητες απορρόφησης που περιγράφονται στη μελέτη περιλαμβάνουν την εγχώρια χρήση για την παραγωγή πράσινου χάλυβα και την εξαγωγή πράσινης αμμωνίας.

«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ανάπτυξη αυτού του τομέα, στόχος μας είναι να γίνουμε ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας υδρογόνου στην αφρικανική ήπειρο και πιστεύουμε ότι το Project Nour θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Νάνι Τσρόχα, υπουργός πετρελαίου, ορυχείων και ενέργειας της Μαυριτανίας.