Η νεοσύστατη εταιρεία Equatic, η οποία υποστηρίζεται από την Boeing Co., κατασκευάζει ένα εργοστάσιο επίδειξης στη Σιγκαπούρη, το οποίο θα απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα θα παράγει υδρογόνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη (27/2), σύμφωνα με το Bloomberg.

Το έργο θα φέρει την τριετή νεοφυή επιχείρηση ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση της μοναδικής τεχνολογίας της που βασίζεται στο θαλασσινό νερό και τους ηλεκτρολύτες. Όταν ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα μπορεί να δεσμεύει περίπου 3.650 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα και να παράγει πάνω από 100 τόνους υδρογόνου ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αυτό θα την τοποθετήσει κοντά στην κλίμακα της εγκατάστασης των 4.000 τόνων ετησίως που κατασκευάστηκε από την Climeworks AG, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη μονάδα απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Η μονάδα αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάζεται από ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού στο Tuas της Σιγκαπούρης και συγχρηματοδοτείται από την PUB, την Εθνική Υπηρεσία Υδάτων της Σιγκαπούρης, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας, τη Σιγκαπούρη και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Άνθρακα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Σιγκαπούρη: Επίτευξη Net Zero έως το 2050

Η Σιγκαπούρη έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2050 και τόνισε την ανάγκη για δέσμευση άνθρακα και υδρογόνου για να φτάσει εκεί, δεδομένου του μικρού γεωγραφικού μεγέθους της και της έλλειψης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει συνολικά 10 μονάδες, και ο διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας Έντουαρντ Σάντερς προέβλεψε ότι η πρώτη μονάδα της μονάδας θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2024, δεσμεύοντας 1 τόνο CO2 την ημέρα. Οι υπόλοιπες θα τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους. Το υδρογόνο που θα παράγεται και το CO2 που θα δεσμεύεται θα διατεθεί στους εταίρους του έργου.

Με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού δεσμεύεται το CO2

Η Equatic δεσμεύει τον άνθρακα μέσω ηλεκτρόλυσης θαλασσινού νερού και λειτουργεί ήδη δύο πιλοτικές μονάδες, μία στο λιμάνι του Λος Άντζελες και μία άλλη στο Tuas. Σε αντίθεση με τις δύο πιλοτικές μονάδες, η μεγαλύτερη μονάδα επίδειξης θα χρησιμοποιεί ένα νέο ιδιόκτητο υλικό ανόδου μέσα στους ηλεκτρολύτες της, το οποίο δεν παράγει αέριο χλώριο, συνήθως ένα επιβλαβές υποπροϊόν της παραγωγής υδρογόνου με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού.

Αυτή η μονάδα επίδειξης θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την τεχνολογία ηλεκτρολυτών της Equatic και για το αν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα σε μεγαλύτερη κλίμακα, σύμφωνα με τον Μαρκ Ντάλι, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας του BloombergNEF.

Το θαλασσινό νερό μπορεί να είναι πολύ πιο επιζήμιο για τον εξοπλισμό ηλεκτρόλυσης από το καθαρό νερό που χρησιμοποιείται σε εργαστηριακές συνθήκες και η Equatic θα πρέπει να σχεδιάσει την τεχνολογία της ώστε να αποφύγει την υποβάθμιση σε ένα περιβάλλον πραγματικού κόσμου.

«Επειδή όλα αυτά τα συστήματα έχουν πολύ υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ιδίως στα αρχικά στάδια, πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι ανθεκτικά σε κάποιες αρκετά βρώμικες εισροές», δήλωσε ο Ντάλι.