Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας παραγωγής αγροβολταϊκών συστημάτων της Brite Solar στην Πάτρα, όπως δηλώνει στο energygame.gr ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Κανόπουλος.

H Brite Solar έχει αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό νανοϋλικών με ηλιακές κυψελίδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου και εφαρμόζεται στη γεωργία. Η εταιρεία υλοποιεί αυτή την περίοδο την επένδυση για τη γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) της Πάτρας, ενώ μετά την πρόσφατη επιτυχημένη χρηματοδότηση της εξετάζει να «σηκώσει» και νέα κεφάλαια.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στη διαμόρφωση του χώρου του εργοστασίου και στην εγκατάσταση των τμημάτων της γραμμής που παραλαμβάνουμε σταδιακά. Το ύψος της επένδυσης στη γραμμή είναι 7 εκατ. ευρώ. Και η ετήσια παραγωγή θα είναι αρχικά 150MWp το χρόνο και σύντομα 300MWp. Η γραμμή θα είναι πλήρως λειτουργική στο τέλος του 2024» λέει ο κ. Κανόπουλος.

Στις αρχές του έτους η εταιρεία άντλησε 8,6 εκατ. ευρώ, με lead investor την New Energy Partners και τη συμμετοχή των European Innovation Council (EIC), Brace 4 Impact, και Deep Capital Group. Παράλληλα, σχεδιάζει να αντλήσει νέα κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

«Η χρηματοδότηση του Series-A έκλεισε στον στόχο των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να “σηκώσουμε” συμπληρωματικό funding στο Series A, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για να επιτύχουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας σ’ αυτήν την καινούρια αγορά» αναφέρει.

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε Series-B funding για την παραγωγή του δεύτερου προϊόντος στο pipeline της εταιρείας, που είναι το δυναμικό ή Smart Glass που απευθύνεται σε γυάλινα κτίρια και σπίτια. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για το Series-B από ελληνικά αλλά και funds του εξωτερικού. Εκτιμούμε ότι το ticket του Series-B θα είναι μεγαλύτερο από το Series-A», προσθέτει.

Η Brite Solar επεκτείνει τη δραστηριότητα της μέσω οργανικής ανάπτυξης και δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, εξαγορά ομοειδών εταιρειών. «Το σχέδιό μας για το 2024 και μετά είναι η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και η υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, που προβλέπει την παραγωγή του προϊόντος στην Ελλάδα και τη γεωμετρική αύξηση πωλήσεων. Ενδεχόμενο εξαγορών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί τα κεφάλαια της εταιρείας επενδύονται κατά κύριο λόγο στην εργοστασιακή της υποδομή» σημειώνει σχετικά ο κ. Κανόπουλος.

Εγκατάσταση πάνελ σε 10 χώρες

Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, το πλεονέκτημα των πάνελ της Brite είναι ότι έχουν την βέλτιστη απόδοση και για την γεωργική παραγωγή αλλά και την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης ταυτόχρονα.

«Τα πάνελ μας περιέχουν επιχρίσματα με νανοδομημένα υλικά που αυξάνουν τη διαπερατότητα του γυαλιού, διώχνουν το βρόχινο νερό και κάνουν χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (που είναι άχρηστη και για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) για να αυξήσουν την φωτοσυνθετική ενέργεια για τα φυτά. Αυτά τα χαρακτηριστικά της πατενταρισμένης διεθνώς τεχνολογίας μας είναι μοναδικά για αγροβολταϊκά πάνελ παγκοσμίως. Μέχρι τώρα έχουμε εγκαταστήσει τα πάνελ μας σε θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες όπως ντομάτες, σταφύλια, φράουλες, μύρτιλα, αχλάδια, λουλούδια και αρωματικά φυτά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, ΗΠΑ και Καναδά», αναφέρει.

Το κόστος των πάνελ εξαρτάται από τη διαφάνεια των πάνελ και την εφαρμογή (θερμοκήπιο ή ανοιχτή καλλιέργεια όπου υπάρχει). Ενδεικτικά πάντως, το κόστος μπορεί να είναι από 40 μέχρι 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Τα “συμβατικά” φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πραγματικά αγροβολταϊκά ακριβώς πάνω από την καλλιέργεια γιατί είναι αδιαφανή και θα έχουν αρνητική επίπτωση στην απόδοση της καλλιέργειας, που είναι συνθήκη μη αποδεκτή στους αγρότες. Το πάνελ της Brite δεν έχει αρνητική επίπτωση στην καλλιέργεια, την προστατεύει πλήρως από ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, χιόνι, καταρρακτώδη βροχή), συλλέγει το βρόχινο νερό, επιβραδύνει την εξάτμιση και άρα τη χρήση νερού για πότισμα και φυσικά παράγει ενέργεια. Το πάνελ της Brite είναι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για αγροβολταϊκές εφαρμογές και ως εκ τούτου έχει βέλτιστα τεχνικά χαρακτηριστικά γι’ αυτές τις εφαρμογές», καταλήγει ο κ. Κανόπουλος.