Στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών καθαρής ενέργειας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωμορφολογία της Ελλάδας, εστιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας 3.000 MW υδροηλεκτρικών και έργων μεγάλης αποθήκευσης (αντλησιοταμίευσης) που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Επιπλέον, τα έργα αυτά, πέρα από την παραγωγή ανταγωνιστικής σε κόστος και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας, έχουν πρόσθετα πλεονεκτήματα για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και συμβάλλοντας στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ αποτελούν και σημαντική γραμμή άμυνας έναντι φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα έργα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, αφού ποσοστό 70%-80% του ύψους της επένδυσης παραμένει στη χώρα, σε αντίθεση πχ με την εισαγωγή από τρίτες χώρες και τοποθέτηση μπαταριών σε έργα ΑΠΕ.

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, εν όψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων. Επιπλέον, η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Τα αντλησιοταμιευτικά έργα έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως π.χ. οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδώ και 30 χρόνια καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών συστημάτων, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες μελέτες και έρευνες, είναι εντάσεως κεφαλαίου και πολλαπλού σκοπού.

Ειδικότερα, κατασκευάζει το εμβληματικό έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της χώρας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), που αντιστοιχεί σε μία επένδυση 650 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 1000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και από το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύσσει 2.570 MW αντλησιοταμιευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ ενώ στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ξεχωρίζουν το Υβριδικό Αμαρίου στην Κρήτη (80 MW αντλησιοταμιευτικό και 82 MW Αιολικά Πάρκα) προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου επί του ποταμού Αχελώου, ισχύος 108 MW και προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ.