Ο βρετανικός επενδυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Cubico Sustainable Investments και η ιταλική Storaltil Srl δημιούργησαν μια κοινοπραξία (JV) για την ανάπτυξη έργων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος άνω του 1 GW στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Renewables now, οι εταίροι δήλωσαν την Τρίτη ότι θα ποντάρουν στην τεχνογνωσία της Cubico στην προέλευση και ανάπτυξη έργων στην Ιταλία και στην τεχνική εμπειρία της Storaltil στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Ένα μεγάλο μέρος των έργων που θα επιδιώξει η σύμπραξή τους θα βρίσκεται σε περιοχές με προβλήματα συμφόρησης του δικτύου.

Στην αρχική της φάση, η κοινοπραξία θα περιλαμβάνει τέσσερα έργα και θα ενσωματώσει δύο συστήματα της Cubico με συνολική δυναμικότητα 150 MW. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια δεν ήταν διαθέσιμες.

Η συμμαχία στοχεύει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανάγκη της Ιταλίας για νέα χωρητικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει κρίσιμες προκλήσεις του δικτύου. Για την Cubico, θα είναι η πρώτη προσπάθεια στην τοπική αγορά BESS.

Ο Αλεσάντρο Ασπέρτι, επικεφαλής της χώρας για την Ιταλία στην Cubico, δήλωσε: «Η Cubico θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και να προωθήσει έργα για την Ιταλία. Αυτή η στρατηγική συνεργασία με την Storaltil σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Cubico, καθώς εισερχόμαστε στη δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά BESS στην Ιταλία».

«Η συνεργασία μας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων του δικτύου και συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια, ευθυγραμμιζόμενη με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους για ένα βιώσιμο μέλλον», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποθήκευσης μπαταριών για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης στην Ιταλία, είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας με την Cubico θα καλλιεργήσει έναν ισχυρό αγωγό BESS και θα μας τοποθετήσει ως βασικό παίκτη στον τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της Storaltil.

Σύμφωνα με το Energy storage news, η Cubico είναι η τελευταία σε έναν μακρύ κατάλογο κατασκευαστών/IPP που ανακοινώνουν αγωγούς BESS ισχύος 1GW και άνω στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των Matrix Renewables, Octopus Energy, Volt ESG, SUSI Partners, Altea Green Power, Eku Energy καθώς και των Field, Innovo Renewables και Aquila Clean Energy EMEA.

Η Cubico ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Διαθέτει ήδη 300MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε λειτουργία στην Ιταλία και επιπλέον 1GW σε αγωγό. Δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά, όπως καλύπτεται από τον αδελφό μας ιστότοπο PV Tech, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα πρόσφατα στη Λατινική Αμερική.