Η Γερμανία θέλει να επιταχύνει την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας καταργώντας τις αξιολογήσεις περιβαλλοντικών ελέγχων που μερικές φορές καθυστερούν τα έργα.

Εκτός εάν επηρεάζονται σημαντικά γειτονικά κράτη, οι έλεγχοι αυτοί δεν θα πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να απαιτούνται πλέον για την έγκριση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών στη θάλασσα, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Bloomberg. Ενώ η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να επιταχύνει την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, το σχέδιο είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή των οικολόγων.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος ρυπαντής της – η οποία απέσυρε σταδιακά την πυρηνική ενέργεια πέρυσι – στοχεύει να επιτύχει 80% πράσινη παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2030, από 50% που είναι τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η υπεράκτια ανάπτυξη πρέπει να υπερτριπλασιαστεί στα 30 γιγαβάτ. Καθώς η χώρα αγωνίζεται ομοίως να επεκτείνει το δίκτυό της, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει επίσης ταχύτερες εγκρίσεις για υπεράκτιες συνδέσεις και γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας κινδυνεύουν να χαθούν εν μέσω καθυστέρησης των ρυθμών κατασκευής και καθυστερήσεων στη σύνδεση με το δίκτυο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται πλέον ξεχωριστή επιθεώρηση των επιπτώσεων στην άγρια ζωή και τα προστατευόμενα είδη κατά τη φάση της κατασκευής. Οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας, την αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό των υπεράκτιων περιοχών αιολικής ενέργειας, κάτι που οι επικριτές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως σύγκρουση συμφερόντων.

Άλλοι στόχοι του πρώιμου σχεδίου πρότασης περιλαμβάνουν την κήρυξη της παραγωγής υδρογόνου στη θάλασσα ως «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος». Αυτό θα βοηθούσε στην επιτάχυνση των εγκρίσεων για ηλεκτρολύτες κοντά σε αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, μέρος των εκτεταμένων σχεδίων της χώρας για την προώθηση του πράσινου αερίου. Το μέτρο επιδιώκει επίσης να εφαρμόσει διατάξεις της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία ζητά από τα κράτη μέλη να μειώσουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το σχέδιο πρέπει ακόμη να εξεταστεί από άλλα υπουργεία και να περάσει από το κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί.