Με μεγάλη προσοχή ακούμε για τα νέα φαινόμενα «υπερθέρμανσης» στην αγορά της αποθήκευσης λόγω καταιγισμού αιτήσεων οι οποίες υπερκαλύπτουν ακόμα και τους στόχους για το 2040! Οι γνωρίζοντες ευελπιστούν πως αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθούν όσα ζήσαμε με τις αιτήσεις για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις οποίες χορηγούνταν όροι σύνδεσης με το αζημίωτο! Επειδή υπάρχουν πολλοί κακεντρεχείς άνθρωποι εντός και εκτός των ρυθμιστών θα αποφύγουμε προς το παρόν τις λεπτομέρειες. Κυρίως γιατί αυτή τη φορά έχουν γνώση οι φύλακες και κάποιοι παρακολουθούνται στενά!

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από το επικαιροποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 δείχνουν πως μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν λάβει, από τους δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) οριστικές προσφορές σύνδεσης μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15 GW. Αιτήσεις συνολικής ισχύος κοντά στα 42 GW στριμώχνονται για να λάβουν όρους σύνδεσης. Μιλάμε, δηλαδή, για περίπου 67 GW που είτε έχουν αιτηθεί ηλεκτρικό χώρο, είτε τον έχουν ήδη κατοχυρώσει όταν ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2050 δεν ξεπερνά τα 54,5 GW… Μόνο αν αθροίσουμε τα χαρτοφυλάκια των ισχυρών ομίλων φτάνουμε σε μεγέθη που βρίσκονται κοντά στους εθνικούς στόχους για τα μέσα του αιώνα.

Όλα αυτά δείχνουν πως πλησιάζει η ώρα για σοβαρό ξεκαθάρισμα της τεράστιας «ουράς» στις πράσινες επενδύσεις. Και η ώρα για σαφή προτεραιοποίηση, αλλά και κινητοποίηση των διαχειριστών ώστε να στηριχθούν πραγματικά όσοι επενδυτές θέλουν πραγματικά να υλοποιήσουν σοβαρές επενδύσεις στις ΑΠΕ και όχι να περιφέρουν μια άδεια μέχρι να βρουν πλειοδότη.