Οι ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την ανάπτυξη των αγροβολταϊκών συστημάτων που επιτρέπουν την παράλληλη χρήση της γης και την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από τους αγρότες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας των οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, δηλώνει στο powergame.gr ο επικεφαλής της εταιρείας Organic Electronic Technologies και ιδρυτής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ομότιμος καθηγητής, Στέργιος Λογοθετίδης.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική ανάπτυξη των αγροβολταϊκών συστημάτων, χωρίς να θυσιάζονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως συμβαίνει με τα «συμβατικά» φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα αγροβολταϊκά είναι φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται στις στέγες σε κλειστές καλλιέργειες, όπως είναι τα θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτές, όπου τα πάνελ απέχουν μια συγκεκριμένη απόσταση από το έδαφος, καθιστώντας δυνατή με αυτόν τον τρόπο την εκμετάλλευση της γης από τους αγρότες.

Η εταιρεία OET διαθέτει περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία Thin Film και Printed Organic Electronics. Τα τελευταία 20 χρόνια η ΟΕΤ έχει συνεργαστεί με πάνω από 100 εταιρείες και πανεπιστήμια απ’ όλη την Ευρώπη, όπου σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας αναπτύχθηκε και χρηματοδοτήθηκε αυτή η τεχνολογία για αρχική παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει διεθνή προσανατολισμό, αναγνωρίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στην περιοχή Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη, Η κατασκευή χρηματοδοτείται από κοινοτικά κεφάλαια ύψους 21,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα είναι 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα πάνελ τον χρόνο.

Με αφορμή τη διάταξη στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λογοθετίδης τονίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κράτος, στη γεωργία και την κτηνοτροφία, να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν ότι η καινοτομία και οι λύσεις που δίνουν τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων με την παράλληλη παραγωγή καθαρής, «πράσινης» ενέργειας στην ίδια γη, γεγονός που δίνει λύσεις στα τρία κύρια προβλήματα της εποχής μας, που είναι:

  •  η βιώσιμη «πράσινη» οικονομία,
  •  η αύξηση της παραγωγής τροφής και
  •  ο περιορισμός της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς της ΟΕΤ στηρίζονται στη νανοτεχνολογία

Όπως επισημαίνουν ο κ. Λογοθετίδης και η συνεργάτις της εταιρείας, αγρονόμος-νανοτεχνολόγος, Ευγενία Αθανασιάδου, αυτό που ξεχωρίζει τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας ΟΕΤ είναι η διαδικασία κατασκευής τους, η χρήση της μεθόδου εκτύπωσης Roll to Roll και η διασφάλιση της δυνατότητας εύκολης ανακύκλωσης. Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς της ΟΕΤ στηρίζονται στη νανοτεχνολογία και επομένως χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες πρώτης ύλης κατά την παρασκευή τους, δίνοντάς μας νέες ιδιότητες, όπως η διαφάνεια των φωτοβολταϊκών, η χαμηλή ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή τους και η ανάπτυξή τους πάνω σε εύκαμπτη πλαστική επιφάνεια που τα κάνει πολύ ελαφριά.

Λόγω της ευκαμψίας τους αυτά τα φωτοβολταϊκά μπορούν να ρολάρονται και να μεταφέρονται πολύ εύκολα, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κυρτή ή επίπεδη επιφάνεια, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά 1ης και 2ης γενιάς, που αναπτύσσονται σε άκαμπτες επιφάνειες, όπως το πυρίτιο ή το γυαλί.

Το εξαιρετικά λεπτό τους μέγεθος τα καθιστά πολύ ελαφριά, ζυγίζοντας μισό κιλό ανά τετραγωνικό μέτρο, σε αντίθεση με τα «κλασικά» φωτοβολταϊκά, τα οποία ζυγίζουν 22-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς είναι ημιδιαφανή, με ρυθμιζόμενη διαφάνεια, επιτρέποντας τη διέλευση του φωτός -μια σημαντική ιδιότητα συγκριτικά με τα αδιαφανή φωτοβολταϊκά 1ης και 2ης γενιάς-, για τη χρηση τους στη γεωργία και τα γυάλινα κτίρια ή άλλες διαφανείς επιφάνειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας απευθείας από τον ήλιο.

«Ο τομέας των αγροβολταϊκών υποστηρίζεται ιδανικά από τη χρήση των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Η ιδέα των αγροβολταϊκών, δηλαδή της χρήσης φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς σε θερμοκήπια, ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια στην εταιρεία ΟΕΤ», σημειώνει ο κ. Λογοθετίδης.

Αυτή η ιδέα προήλθε από την ημιδιαφάνεια των φωτοβολταϊκών, που επιτρέπει στο ηλιακό φως να διεισδύσει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα στο ευρύ φάσμα PAR, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση των φυτών. Τα εύκαμπτα και ελαφριά πάνελ των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς κατέστησαν εφικτή την ενσωμάτωσή τους σε ήδη υπάρχουσες δομές θερμοκηπίου χωρίς κάποια τροποποίηση, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, με απλούς μηχανισμούς στήριξης.

Δεδομένης της ικανότητάς τους να παράγουν άμεσα ενέργεια χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση του φωτός, αυτά τα φωτοβολταϊκά είναι επίσης κατάλληλα για ανοιχτές καλλιέργειες, όπως αμπέλια, ακτινίδια, αχλαδιές και πολλά άλλα φυτά και καλλιέργειες.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εφαρμόσει τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς σε διαφορετικές καλλιέργειες θερμοκηπίου και πρόσφατα σε εξωτερικής καλλιέργειας, με στόχο τη διάδοση αυτής της γνώσης και καινοτομίας τόσο σε μικρούς και μεγάλους αγρότες παραγωγούς όσο και σε επιχειρηματίες με εκτεταμένες καλλιέργειες και θερμοκήπια που ξεπερνούν τα 100-200 στρέμματα» αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με πάνω από μια δεκαετία πειραματισμών χρήσης των φωτοβολταϊκών της ΟΕΤ σε θερμοκήπια, παρατηρήθηκε η σημαντική αύξηση της παραγωγής έως και 30% και η μείωση κατανάλωσης του νερού έως και 30% λόγω της επιθυμητής σκίασης που προσφέρουν. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς απορροφούν την επιβλαβή UV ακτινοβολία, μετριάζοντας τις ασθένειες και τις προκλήσεις ανάπτυξης στα φυτά που αυτή προκαλεί.