Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στο «The World Ahead 2024: Athens Gala Dinner», που διοργανώνει ο Economist, απηύθηνε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Ο Αμερικανός πρέσβης, στη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την εξέχουσα σημασία που έχει η Ελλάδα ως εταίρος των ΗΠΑ, την ηγετική της θέση στα Βαλκάνια, σε θέματα ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

Ειδικότερα, αναδεικνύοντας τη σημασία της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι είναι ένας φορέας σταθερότητας και ένας αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι ως γεωστρατηγικός και οικονομικός εταίρος των ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι γίνεται ενεργειακός, συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτήν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα γνωστοποίησε πως πρόσφατα ταξίδεψε στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για να συναντηθεί με τους ηγέτες των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διερευνήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να αυξήσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα.

Σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ισχυρότερες από ποτέ

Ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε, επίσης, πως οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο. Αποτυπώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα επανέλαβε τα λόγια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στα Χανιά, ότι δεν μπορεί να θυμηθεί άλλη στιγμή στη θητεία του στο υπουργείο που η εταιρική σχέση και η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ήταν ισχυρότερες από ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η Amazon web services, η Cubb, η Cisco, η Deloitte, η Digital Realty Group, η Google JP, η Meta, η Microsoft και η Pfizer κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η DFC επενδύει 125 εκατ. δολάρια στο έργο της αμερικανικής εταιρείας ONEX για την αποκατάσταση και αναζωογόνηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Η αναγέννηση των ναυπηγείων είναι πολύ σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης, επισήμανε.

Επιπλέον, τόνισε ότι στις 13 Νοεμβρίου η USAID υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η συνεργασία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ενεργειακής γέφυρας των ΗΠΑ και της Ευρώπης που θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ενεργειακών οντοτήτων και αρχών στην Ελλάδα, στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, για την ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην αγορά ΑΠΕ

Εξίσου σημαντική αναφορά έκανε στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Τζορτζ Τσούνης εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», υπογραμμίζοντας ότι αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας ως παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.